Manastirea ''Adormirea Maicii Domnului'' Bucuresti

PrintPrint
Manastirea AMD Bucuresti

Scurt istoric al mânăstirii

Mânăstirea a fost înfiinţată în anul 1964, de Prea Sfinţitul Evloghie Oţa.

Născut în anul 1909 în comuna Geoagiu de Sus, judeţul Alba, la botez primind numele Sabin, viitorul P.S. Evloghie pleacă în 1922 în Sfântul Munte Athos unde petrece 18 ani.

În anul 1940, părintele Evloghie de acum, fiind hirotonit preot, se întoarce în România pentru a-şi vizita familia. Blocat în ţară de cel de-al doilea război mondial, autorităţile române nevrând să-i permită întoarcerea în Sfântul Munte, el primeşte în grijă Mânăstirea Râmeţi, al cărei stareţ va fi vreme de 16 ani.

În acest timp, el reuşeşte să restaureze vechea mânăstire, lăsată în paragină aproape 200 de ani, primind, pentru acest efort deosebit, cu vrednicie, rangul de arhimandrit.

În 1954, părintele Evloghie, împreună cu obştea mânăstirii şi cu toţi locuitorii din Râmeţi şi împrejurimi, trec la Biserica Ortodoxă Română de Răsărit. Ca urmare a neînţelegerilor de ordin canonic dintre el şi Biserica oficială, renunţă în 1956 la stăreţia Mânăstirii Râmeţi.

Episcop fiind, hirotonit de P.S. Galaction Cordun, primul mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Răsărit, se stabileşte la Copăceni, în apropiere de Bucureşti. Şi aici este urmărit de autorităţile civile, arestat şi condamnat la 10 ani de muncă silnică, din care face 6 ani şi 4 luni.

În anul 1964, P.S. Evloghie se stabileşte în Bucureşti, pe strada Televiziunii nr. 13, unde întemeiează o mânăstire de călugări, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Ca o ironie, deşi l-a asuprit atât în timpul vieţii, Biserica oficială îl recunoaşte astăzi pe P.S. Evloghie Oţa ca pe un ctitor al Mânăstirii Râmeţi, pe care a ridicat-o din ruină la frumuseţea de acum, numindu-l ,,Cuviosul Evloghie de la Râmeţi”.

Mânăstirea a fost înfiinţată în 1964, de P.S. Evloghie Oţa. Până în 1989, biserica mânătirii a fost dărâmată de 4 ori în anii 1968, 1970, 1974 şi 1983. Ultima oară, în 1983, autorităţile civile au demolat până la temelie biserica terminată, pictată şi sfinţită, în care era înmormântat P.S. Evloghie.

După 1989, s-a reluat construcţia sfântului lăcaş, iar la 2 septembrie 1991 s-a pus piatra de temelie a Bisericii pe care o vedem astăzi.

Biserica mânăstirii are hramul mare Adormirea Maicii Domnului şi hramul mic Intrarea în Ierusalim a Domnului.

În 1998, a început pictura Bisericii. Până în prezent, s-a pictat turnul axion şi bolta Sfântului Altar. Pictura este în stil autentic bizantin românesc.

Obştea mânăstirii

Mânăstirea este condusă de arhimandritul Flavian Bârgăoanu, stareţul şi duhovnicul sfântului lăcaş.

Obştea mânăstirii numără 88 de monahi şi fraţi, din care 15 sunt preoţi şi 13 diaconi.

În acest post, au fost hirotoniţi, de către Prea Sfinţitul Mitropolit Vlasie Mogârzan, întru diaconi monahii Sebastian, Onisim şi Anania, iar întru preot ierodiaconul Ambrozie. Tot în acest post, au fost ridicaţi la cinstea de arhimandrit ieromonahii Eufrosin, Pafnutie şi Zosima.

Principala îndeletnicire a călugărilor este finisarea Bisericii şi continuarea construcţiilor adiacente sfântului lăcaş.

Printre aceste construcţii se află şi Paraclisul care poartă hramul mic al mânăstirii Intrarea Domnului în Ierusalim, ce este aproape terminat şi pregătit de pictură.

Mânăstirea are atelier de prelucrare a marmurii, tâmplărie, strungărie, precum

Hram Principal: 
Adormirea Maicii Domnului

Judet:

Adresa: 
Cartierul Militari, strada Televiziunii nr. 13-15, sectorul 6, Bucuresti

Comentarii recente