Rare sunt sufletele care au destulă bărbăție pentru a ieși de pe cărările bătute ale mulțimilor de oameni, spre a trăi după poruncile lui Hristos în această lume căzută.
Părintele Sofronie Saharov 1896 - 1993
Stressul se creează din grija exagerată. Din grijă și iar din grijă. Toate relele vin din această exagerată grijă... La eforturile celui ce conduce, la eforturile tatălui, copii n-au dreptul să fie nepăsători. Când tata se luptă, de dă de ceasul morții pentru traiul lor, ei n-au dreptul să fie nepăsători. și ei trebuie să contribuie, dar nu în mod exagerat, adică să-i spună tatălui: "Dă-te deoparte și lasă-mă pe mine". Așa facem noi, copiii, âl înlăturăm, âl dăm deoparte pe Dumnezeu și spunem: "Lasă că rezolvăm noi problemele".
Arhiepiscopul Iustinian Chira, Convorbiri în amurg, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2006, p. 157.
Pentru a zugrăvi mai limpede tabloul căii noastre creștine, asemenea Părinților, vom alege metoda pildei. Când ne uităm la un pom bătrân, de veacuri, care își înalță coroana până în nouri, noi știm că puterea rădăcinilor lui care se afundă în adânc trebuie să fie pe măsura dimensiunilor sale. Dacă rădăcinile lui nu ar pătrunde în întunecatele sânuri ale pământului, poate tot atât de adânc pe cât este de înaltă coroana; dacă întinderea rădăcinilor sale și puterea lor nu ar fi pe măsura volumului și greutății părții văzute a copacului, ele nu ar putea nici să îl hrănească, nici să-l țină în picioare: un vânt slab l-ar putea doborî. Tot așa și în viața duhovnicească a omului. Dacă conștientizăm măreția chemării noastre în Hristos, cu alte cuvinte, alegerea noastră în Sfatul cel mai înainte de veci al lui Dumnezeu spre înfiere, iar aceasta mai înainte de zidirea lumii, atunci de aici noi nu ne vom înălța în mândrie, ci cu adevărat ne vom smeri. Mișcarea în jos, în întunericul cel din afară, este de neapărată trebuință nouă tuturor, pentru a ne ține în adevăratul duh creștin. Ea se exprimă printr-o necontenită amintire a nimicniciei noastre dintru început, prin cea mai aspră osândire de sine în toate. și cu cât mai adânc se pogoară omul în osândirea de sine, cu atât mai mult îl înalță Dumnezeu. "Zic vouă... că tot cela ce se înalță pre sine smeri-se-va, iar cel ce se smerește pre sine se va înălța" (Luca 18, 14).
Arhimandritul Sofronie Saharov, Vom vedea pe Dumnezeu precum este, traducere de Părintele Rafail Noica, Ed. Sophia, București
Vezi că un grădinar, când curăță un pom - un măr sau altul asemenea -, îi taie vlăstarii și ramurile netrebuincioase, care vlăguiesc pomul de puteri și opresc roadele din creșterea lor sau care pot să-l și usuce, de nu vor fi tăiate dintru început. Tot omul este asemenea unui pom și dinlăuntrul său, din inimă, întocmai unor cioturi și unor lăstari, se ivesc gândurile cele rele, poftele necurate, mânia, răutatea, iubirea de argint, hoția, minciuna, viclenia, lăcomia, cârtirea, hula și toate celelalte, după cum zice Hristos: "Din inimă ies gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtișaguri, mărturii mincinoase, hule" (Matei 15, 19). Precum grădinarul curăță un pom, tăindu-i ramurile și cioturile netrebuincioase, pentru ca acestea să nu strice pomul când vor crește, așa i se cuvine oricărui creștin să-și curețe inima și să taie din ea cugetele rele îndată ce vor începe să iasă din inimă și să se arate, pentru ca nu cumva, crescând ele, să păgubească omul lăuntric și duhovnicesc. Așa precum cioturile și lăstarii netrebuincioși, crescând din pom, îl secătuiesc de vlagă și astfel îl fac neroditor, iar mai apoi îl și usucă, întocmai și gândurile rele, de nu sunt tăiate de la început, ci li se îngăduie să crească, îl aduc la istovire pe omul cel lăuntric și duhovnicesc, îl fac neroditor și îi preschimbă sufletul într-o ramură uscată, iar mlădița uscată se va scoate afară din via lui Hristos (Ioan 15, 6). Sfârșitul unui asemenea suflet este arderea, după cum zice și Scriptura: "Iată, securea stă la rădăcina pomilor și tot pomul care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc" (Matei 3, 10).
Sfântul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu în împrejurările vieții de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, București,
în general, există ceva terorist în arta actuală. Distrugerea a dobândit în cadrul ei un loc considerabil, fie că e comentariu sau reflectare a actualității, fie ca luare de poziție agresivă. Prea mulți oameni se amuză astăzi cu distrugerea. Distrugerea valorilor vieții. Trebuie să putem și să vrem să facem diferența între două lucruri: ura și dragostea. Lumea întreagă oscilează între aceste două extreme. Asta-i tot! La fel e și cu arta. Depinde de fiecare artist să hotărască cu ce partid va vota. Trebuie să începem să privim violența care este în noi. 11 septembrie 2001 trebuie să le amintească oamenilor că și noi suntem răspunzători pentru această violență.
Compozitorul Arvo Part, Cântul inimii, puterea cuvântului și a muzicii (AP), traducere de Laura Mărcean & Olga Bers
Omul încă nu s-a descoperit pe sine. Pe harta cunoașterii, ca o imensă pată albă, stă în fața omului ființa sa. Pe om trebuie să-l privești cu cel mai înalt respect dar și cu adâncă compasiune, cu încredere dar și cu prudență, ca pe un copil ce e în stare oricând de cele mai senine drăgălășenii, însă și de greșeli ireparabile. "Adame, Adame, unde ești?" Strigătul acesta al lui Dumnezeu e o chemare permanentă. Orice om de pe pământ aude în adâncul făpturii lui, în profunzimea ființei sale, această voce. Pentru mine omul nu este un semn de întrebare ci unul de exclamare, care confirmă existența Creatorului. Noi înșine suntem argumentul existenței lui Dumnezeu.
Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Părintelui - un ghid al frumuseții lăuntrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 83-87
Mirosiți un trandafir ori o altă floare și vă bucurați de mirosul plăcut, iar când simțiți un miros urât vă îndepărtați și vă acoperiți nasul. Tălmăciți astfel: fiecare suflet emană propriul său miros: sufletul bun, un miros bun; cel rău, un miros rău. Apostolul spune: "Suntem... bună mireasmă a lui Hristos" (2 Corinteni 2, 15). ângerii din Cer și Sfinții, iar adeseori și drepții de pe pământ simt acest miros și se bucură dacă el este bun, dar se întristează dacă este rău.
Sfântul Teofan Zăvorâtul, Ce este viața duhovnicească și cum să te apropii de ea?, traducere de Elena Dulgheru, Ed. Anas
Bucură-te, preaveselă Maică a Împăratului;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, împărăteasa cerului și a pământului;
Bucură-te, preamarită, că vine cu slavă la tine Fiul lui Dumnezeu să te ia la cer...
Maica Domnului
Cred că toată săvârșirea omenească este ca un lego. Totul poate fi susținut de componente mici care au aceeași materie-sursă. Când pătrundem înlăuntrul materiei - piatră, sticlă sau o bucată de lemn - cu un microscop electronic, cu cât mergem mai adânc, mărind de o sută, de o mie, de un milion de ori, cu atât mai interesantă devine imaginea. Vedem peisaje minunate și uimitoare. Dacă mărim și mai mult, mai aproape de adâncimi, apar lucruri de necrezut. Apoi în fața noastră se ivește deodată o imagine comună absolut uniformă. Este imaginea atomului, care este comun tuturor lucrurilor. Nu contează care este materia. Poate fi piatră sau altceva. Suntem la graniță. Aici nu este diferență între arhitectură și muzică.
Compozitorul Arvo Part, Cântul inimii, puterea cuvântului și a muzicii (AP), traducere de Laura Mărcean & Olga Bers
Trebuie să ştim că vine Judecata de Apoi şi să ne raportăm cum se cuvine la acea zi şi la acel eveniment. Trebuie să ne curăţim sufletele şi să ne rugăm. Trebuie să ne raportăm la acel eveniment în mod limpede şi conştient, iar nu ca o jivină care-şi ascunde capul ca să nu vadă primejdia.
Sfântul Ierarh Ioan Maximovici 1896-1966
Comentarii recente