Citatul zilei

PRUNCUL CE IUBEȘTE FEMEILE DESFRÂNATE CA PE PROPRIA MAMĂ

Sfantul Efrem Sirul

[Pruncule] Nu faci nicio deosebire între părinții Tăi și străini, între cea care Te-a născut și slujnice, între cea care Te-a alăptat și femeile desfrânate. E aceasta năvala sau iubirea Ta, Atoateiubitorule?

Sursa: 

Sfântul Efrem Sirul 306-373

DEZGHEȚUL APELOR

Sfantul Ioan din Kronstadt

Dezghețul lacurilor și râurilor este o imagine a despărțirii sufletului de trup. Când apele scapă de chingile gheții, luciul lor începe să stea față către față cu aerul, care le mângâie cu suflarea sa, iar razele soarelui prind a se răsfrânge în ele. Așa se întâmplă cu sufletele curate, care se despart de trup; ele stau față către față cu Hristos, Care le revigorează și le luminează. Atâta timp cât stă deasupra lor crusta gheții, apele zac ca într-o temniță, încătușate, neavând o comunicare directă cu aerul și cu lumina soarelui. Așijderea și sufletele noastre, cât timp trăiesc sub un înveliș trupesc, nu pot comunica nemijlocit cu Dumnezeu și cu sfinții, ci doar parțial, prin intermediul acelui înveliș. Iar când va cădea învelișul trupului, vom vedea pe Domnul față către față, așa cum apele de pe care s-a topit crusta de gheață stau cu fața spre soare și intră în contact direct cu aerul.

Sursa: 

Sfântul Ioan din Kronstadt, Viața mea în Hristos, traducere de Boris Buzilă, Ed. Sophia, București, 2005, p. 270.

IISUS HRISTOS ESTE POMUL VIEȚII CRESCUT DIN GRADINA RAIULUI, ADICĂ DIN MAICA DOMNULUI

Sfantul Teofan Zavoratul

Acesta e adevăratul paradis pregătit sfinților prin sfatul prehotărât / predestinat al lui Dumnezeu mai înainte de întemeirea lumii, și acesta e adevăratul Pom al Vieții: Cuvântul Dumnezeu-Om dat din Maica Domnului spre desfătare și viață veșnică și numit "pom" din pricina trupului și "al vieții" din pricina Dumnezeirii unite cu el potrivit persoanei, și Care face vii toate.

Sursa: 

Sfântul Teofan al Niceei 1300-1380

DUMNEZEU ÎȚI VA TRANSMITE PÂNĂ LA URMĂ CEEA CE VREA SĂ-ȚI TRANSMITĂ

Sfantul Nicodim Aghioritul

Dacă o întâmplare este de la Dumnezeu și tu o treci cu vederea din precauție duhovnicească, atunci Bunul Dumnezeu va găsi o modaliate mai evidentă pentru a-ți vorbi.

Sursa: 

Sfântul Paisie Aghioritul 1924-1994

OAMENII CARE AU BUNĂTATE SE ASEAMĂNĂ CU ÎNGERII

Sfantul Nicodim Aghioritul

Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla.

Sursa: 

Sfântul Paisie Aghioritul 1924-1994

ARTA MĂRTURISITOARE

Cultura poate fi purtătoare de evlavie creștină. în Rusia, în anii sovietici, când literatura religioasă era inaccesibilă, oamenii au învățat despre Dumnezeu din lucrările clasicilor ruși. Era cu neputință să cumperi sau să găsești la bibliotecă scrierile Sfântului Isaac Sirul, însă am avut acces la scrierile starețului Zosima din Frații Karamazov, care au fost inspirate de lucrările Sfântului Isaac. Literatura, arta și muzica rusă din secolul al XIX-lea, deși seculare în formă, au păstrat o legătură lăuntrică profundă cu temeliile lor religioase originare. Iar de-a lungul perioadei sovietice, cultura rusă din secolul al XIX-lea a îndeplinit misiunea care, în împrejurări normale, ar fi fost lucrarea Bisericii. Acum, că prigonirea religioasă a luat sfârșit, Biserica a intrat în arena libertății: nu sunt piedici în calea misiunii ei. Între Biserică și cultură era un zid, construit artificial în vremurile sovietice. Dar acum nu mai este așa. Slujitorii Bisericii sunt liberi să conlucreze îndeaproape cu oamenii din lumea artelor și a culturii pentru a lumina lumea. Biserica, arta și cultura sunt împreună-părtașe la un câmp misionar comun și împreună iau asupră-le sarcina comună de a răspândi luminare.  

Sursa: 

Mitropolitul Ilarion Alfeiev, Cântul inimii – puterea cuvântului și a muzicii (MIA), traducere de Laura Mărcean & Olg

IISUS - CEL MAI CUMINTE COPIL DIN LUME

Sfantul Efrem Sirul

Vino și odihnește-Te în tăcere în sânul maicii Tale, Fiule al Celui Preaînalt! Neastâmpărul nu se cuvine fiilor de împărați. Tu ești fiul lui David și fiul Mariei, care și-a păstrat frumusețea în cămara ei.

Sursa: 

Sfântul Efrem Sirul 306-373

CEI MAI BUNI MEDICI CHIRURGI

Sfantul Luca al Crimeei

Ca să se facă cineva chirurg trebuie să se fi născut chirurg. Și trebuie să se deosebească prin trei însușiri: să aibă ochi de vultur, inimă de leu și mâini de femeie.

Sursa: 

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei 1877-1961

DIAVOLUL NE ATACĂ MAI ALES CÂND SUNTEM SINGURI

Diavolul îi atacă mai mult pe oameni când îi vede separați de toți ceilalți. (...) Pentru acest motiv, trebuie să ne găsim adesea, pe cât putem în însoțire cu oamenii buni, pentru a nu fi expuși atacurilor dușmanului nostru.

Sursa: 

Sfântul Ioan Gură de Aur 347-407

GĂSIȚI-VĂ FORȚA ÎN CITIREA SFINTEI SCRIPTURI

Ce ziceţi, dragii mei? Nu vă revine vouă citirea Sfintei Scripturi, pentru că sunteţi prea ocupaţi? Vă spun însă că voi aveţi mai multă nevoie decât călugării. De fapt, ei sunt feriţi chiar prin felul lor de viaţă de multe lovituri ale diavolului. Iar voi, dimpotrivă, sunteţi în luptă, sunteţi expuşi neîncetat la noi răni. Cauzele de nerăbdare, de gelozie, de nelinişte, de descurajare, de vanitate vă înconjoară mereu. Duşmanul vostru lucrează continuu noi săgeţi împotriva voastră. Pentru aceasta, voi aveţi nevoie să găsiţi forţa voastră în Sfânta Scriptură

Sursa: 

Sfântul Ioan Gură de Aur 347-407

Pagini

Subscribe to Citatul zilei

Comentarii recente