Sfantul Sfintit Mucenic Ermolae, preotul Nicomidiei si cei impreuna cu dansul

PrintPrint

Sfîntul Ermolae preotul, împreună cu pătimitorii lui, Sfinţii Mucenici Ermip şi Ermocrat, au fost din clerul bisericii Nicomidiei. Aceştia scăpaseră vii din cei 20.000 de sfinţi mucenici, care fuseseră arşi în biserica Nicomidiei de Maximian, fiind ascunşi într-o cămară. Pomenirea lor se cinsteşte la 28 decembrie. Dintre toţi rămînînd aceşti trei slujitori ai Domnului, se ascundeau de frica păgînilor prin diferite locuri. Însă unde puteau, învăţau pe credincioşi sfînta şi dreapta credinţă şi îi întorceau către Hristos. Sfîntul Ermolae, văzînd pe Sfîntul Pantelimon doctorul şi vorbind cu dînsul cuvinte insuflate de Dumnezeu, l-a făcut creştin. Cînd Pantelimon a fost prins şi dus la muncire de acelaşi păgîn, adică de Maximian, împăratul Romei, care întrebîndu-l de la cine a învăţat credinţa creştinească, sfîntul, neputînd să mintă, a spus pe Sfîntul Ermolae, preotul creştinilor.

Deci, bătrînul Ermolae fiind prins şi împreună cu dînsul şi robii lui Hristos slujitorii lui, Ermip şi Ermocrat, i-au adus împreună la judecata păgînească. Acolo, fiind întrebaţi, au mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, adevăratul Dumnezeu şi au batjocorit pe necuraţii idoli şi închinătorii lor. Pentru aceasta au luat de la ighemon pedeapsa cu moartea, sfîrşindu-se prin tăiere de sabie.

Despre pătimirea lor se scrie mai pe larg în viaţa Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, ce se prăznuieşte în ziua de 27 iulie

Comentarii recente