Intru aceasta zi, invatatura a Sfantului Ioan Gura de Aur

PrintPrint

Doua razboaie sunt : unul cand dezbraci pe cel sarac, iar altul este cand nu imbraci pe cel sarac, macar ca ai bogatie si aceasta este adevarata talharie. Deci, sa-ti scrii in mintea ta, totdeauna, a doua venire a Domnului si taina aceea infricosatoare, cand Judecatorul cel infricosator pe scaun va sta si cartile se vor deschide, faptele cele ascunse, desfranarile, furtisagurile, jefuirile, lacomiile, defaimarile, clevetirile, certurile, razboaiele, necinstirile se vor arata. Pe acestea toate sa le gandesti, iar pe langa acestea, ia aminte si la focul cel nestins, care clocoteste, apoi, si la intunecimile de diavoli, stand imprejurul scaunului, precum si la cercetarea neamului omenesc, dand raspuns fiecare dupa faptele ce a facut. Gandeste-te, asemenea, si la despartirea pacatosilor de cei drepti, cand, dintr-odata, toate ale pacatosilor vor lua sfarsit. Apoi, priveste cum blandetea, dreptatea, intelepciunea, milostenia si linistea, rabdarea cea in primejdii si celelalte fapte bune, pe cei ce le au, ii vor duce in Cereasca Imparatie.

Iar radacina tuturor bunatatilor este postul, precum si calea tuturor rautatilor este imbuibarea. Ca nu se cade a grai de rau pe cel drept, pentru cei ce clevetesc si urasc pe robii lui Dumnezeu, Lui Hristos gresesc. Pentru ca sufletul, cel ce vrea sa placa oamenilor si slava lor o doreste, nu va vedea Imparatia lui Dumnezeu, macar de ar face toate bunatatile.

In trei inchipuiri se poate lipi de Dumnezeu, orice suflet cuvantator, ori prin credinta cea fierbinte , ori prin frica lui Dumnezeu, ori prin invatatura si cercetarea de la Domnul. Iar smerenia este varf, fiindca rabda cu bucurie clevetirile cele mincinoase si cuvintele cele napraznice. Ca cel ce este smerit cu adevarat, asuprit fiind, nu se tulbura, nici nu zice ceva, juluindu-se, ca a fost asuprit. Ci, primeste asupra sa clevetirea ca un adevar si nu se mai ingrijeste, certandu-se cu oamenii, care l-au clevetit, ci iertaciune iti cere. Ba inca, unii si nume de defaimare si-au luat, macar ca nu erau vrednici de defaimare.

Stiut lucru este ca intr-atfel se tamaduieste desfranatul, intr-alt chip ucigasul, intr-altul fermecatorul si intr-altul lacomul. Intr-alt chip se tamaduiesc hotii, intr-alt fel betivii. Pentru aceasta, de mult mestesug are trebuinta cel ce carmuieste oile cuvantatoare, ca sa stie a lega la rani doctoriile cele potrivite si de folos. 

Dumnezeului nostru, Slava !

Sursa: 
Proloagele Vol. I, pag.493

Continut recent

sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu

Comentarii recente