Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" - Conțești

PrintPrint

A zidi o biserică, un loc unde omul se întâlnește prin rugăciune cu Dumnezeu, este un dar, însăși o responsabilitate, pe care Însuși Dumnezeu le-o dă oamenilor cu inima curată, dornici de mântuire.

Înainte de Înălțarea lui Hristos la ceruri, El i-a trimis pe apostoli la propovăduire în tot ținutul mâinilor Lui. Astfel, ni se descoperă dragostea lui Dumnezeu, Care vrea “ca tot omul să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”. Iar ca o dovadă de încredințare a adevărului, Dumnezeu a ales un nou locas, mai întâi în  sufletele unor credincioși, apoi în chip văzut, prin construirea unei noi biserici închinate Sfintei Treimi, în satul Conțești, jud. Iași.

Întreaga comunitate conțeșteană aparținea de Biserica de Stil Nou, până când Dumnezeu l-a ales pe fratele Gheorghe, care a căutat și a aflat credința strămoșească, apoi, prin el, Dumnezeu a adus la lumină și pe alți localnici. Cel care i-a luat pe creștini sub ascultarea fost preotul Iosif Oțel, slujitor la cele două biserici din orașul Pașcani.

Dorința de a construi o biserică dreptslăvitoare era cu atât mai mare cu cât, familiile de creștini din sat , se deplasau la Pașcani, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Astfel, între anii 2000-2004 s-au obținut toate avizele din partea Ministerului Cultelor și a instituțiilor responsabile pentru aprobarea ridicării locașului de cult.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea IPSM. Vlasie, în anul 2004 s-a început construcția bisericii, prevăzută inițial cu o lungime de 17 m, iar lățimea  4,6 m, respectiv 8,7 m (în dreptul absidelor). Biserica este construită în totalitate din beton armat, ceea ce îi oferă o durabilitate ridicată. Banii necesari investițiilor și forța de muncă au provenit din partea localnicilor, a creștinilor din Pașcani și a celor din localitățile învecinate.

În 20 iunie 2010 s-a săvârșit punerea și sfințirea pietrei fundamentale de către PS. Glicherie Ieșeanul, tot atunci fiind săvârșită și prima Sfântă Liturghie în acest loc. Maica Domnului și-a luat sub ocrotirea Omoforului Ei această biserică și din 2010 până în 2013, inclusiv,  de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, venea în mijlocul creștinilor parintele Iosif Oțel și săvârșea Sfânta Liturghie.

A doua zi de Paști a anului 2014, a participat la Sfânta Liturghie PS. Sofronie Suceveanul, când, cu binecuvântarea IPSM Vlasie, a fost rânduit preot slujitor al comunității, părintele Mihai Oancea din Muncelu de Sus.

Odată cu rânduirea unui preot slujitor, viața duhovnicească și administrativă a cunoscut o dezvoltare rapidă. Astfel s-a ajuns la concluzia că trebuie construit turnul clopotniță care să adăpostească și cele 2 clopote achiziționate. Construcția clopotniței s-a făcut în prelungirea bisericii, ajungând la o lungime totală de 22.5 m. În primăvara anului 2016, interiorul bisericii s-a înfrumusețat prin montarea catapetesmei lucrata în lemn de stejar și tei, a tetrapodurilor icoanei Mântuitorului și Maicii Domnului , a scaunului arhieresc și așezarea într-un baldachin a unei racle cu moaștele mai multor sfinți.

În anul 2017 s-a început și construcția casei parohiale în proximitatea bisericii, în acest moment (2019) fiind finalizat parterul. O problemă stridentă era și lipsa apei, a unui izvor în curtea bisericii, de aceea s-a săpat fântâna în

Hram Principal: 
Acoperământul Maicii Domnului

Judet:

Adresa: 
Conțești

Tags:

Slideshow imagini: 

Comentarii recente