Sfântul Paisie Aghioritul

MUNCA ÎN ZILE DE SĂRBĂTOARE

Sfantul Nicodim Aghioritul

Mirenii, orice lucru îl au de făcut, duminică se hotărăsc să-l facă. Caută vre-o duminică pentru lucrul acesta, vreo sărbătoare pentru celălalt, și vine peste ei urgia lui Dumnezeu.

OMUL TREBUIE IUBIT INDIFERENT DACĂ ESTE BUN SAU RĂU

Sfantul Nicodim Aghioritul

Omul merită să fie iubit numai pentru că este chipul lui Dumnezeu. Nu are importanță nici dacă este bun sau rău, virtuos sau păcătos. Omul merită să fie iubit pentru ceea ce este.

BOALA AJUTĂ LA ÎNTĂRIREA DUHOVNICEASCĂ

Sfantul Nicodim Aghioritul

Omul, când stă bine cu sănătatea, nu stă bine duhovnicește. Așadar, este mai bine să aibă ceva. Omul se folosește din boală cât nu se folosește din toată nevoința pe care o face. Orice boală ajută mult în întărirea duhovnicească.

DIAVOLUL VREA SĂ NE PĂCĂLEASCĂ, ASCUNZÂNDU-ȘI EXISTENȚA

Sfantul Nicodim Aghioritul

Diavolul nu vrea să-și desconspire existența în fața oamenilor, pentru că în felul acesta îi poate lupta mai ușor. Pe ascuns. Nu te ferești de un inamic a cărui existență o ignori.

TREPTELE DUHOVNICEȘTI ALE OMULUI

Sfantul Nicodim Aghioritul

La începutul vieţii lui duhovniceşti, omul alungă gândurile rele prin meditaţia duhovnicească, prin rugăciune şi prin lupta lui jertfelnică. După aceea vin în întregime gândurile cele bune. Mai târziu încetează şi gândurile bune şi vine iluminarea dumnezeiască.

SFÂNTA LITURGHIE SFINȚEȘTE

Sfantul Nicodim Aghioritul

Sfânta Liturghie sfinţeşte. Dacă creştinul nu merge duminica la biserică, cum se va sfinţi? Din pacate însă, oamenii încet-încet merg înspre a nu mai respecta nici sărbători, nici nimic.

IMPORTANȚA EDUCAȚIEI DIN TIMPUL COPILĂRIEI

Sfantul Nicodim Aghioritul

Numele pe care îl scrijeleşti pe scoarţa unui copac se va mări, va creşte odată cu el. La fel şi inima copilului tău. Ceea ce scrijeleşti în anii lui de gingăşie vei citi în cei care vor urma.

DORINȚA DE A PLĂCEA OAMENILOR

Sfantul Nicodim Aghioritul

Pe cât poţi, să umbli smerit. Tot ceea ce faci, să faci cu sârguinţă, pentru Hristos, iar nu pentru a plăcea oamenilor sau din slavă deşartă, ca să auzi „bravo" de la oameni.

ASTĂZI PĂRINȚII ÎȘI OMOARĂ COPIII PRIN AVORTURI

Sfantul Nicodim Aghioritul

Astăzi părinții își omoară copiii prin avorturi și nu au binecuvântarea lui Dumnezeu. Mai demult dacă se năștea un copil bolnav, îl botezau, iar dacă murea, pleca îngeraș.

PRIMEȘTE NEDREPTATEA CA PE O MARE BINECUVÂNTARE

Sfantul Nicodim Aghioritul

Primeşte nedreptatea ca pe o mare binecuvântare, pentru că din aceasta îţi învistiereşti binecuvântare cerească. Însă nu urmări anume să te nedreptăţească, pentru că asta ascunde o răutate politicoasă.

Pagini

Subscribe to Sfântul Paisie Aghioritul

Comentarii recente